CV Froukje Tolsma


Naast het werk bij een reclamebureau begon Froukje Tolsma haar opleiding aan de Academie Vredeman de Vries in Leeuwarden.

Onderbroken door een verblijf in Suriname vervolgde zij haar studie aan de Academie Minerva in Groningen. Zij studeerde af in de vakken grafiek en schilderen.

Het behalen van het diploma PDB gaf haar de kans cursussen schilderen in haar eigen atelier te geven op dinsdag- en vrijdagmorgen.

Het grootste deel van de tijd wordt besteed aan het vrije kunstenaarschap. De eerste jaren lag het accent hoofdzakelijk op grafiek, waarmee regelmatig werd geëxposeerd. Maar passie voor het schilderen met olieverf kreeg steeds meer de overhand.

Zij werkt op een realistische, vitale en soms poëtische wijze, waarbij haar techniek allerminst is vast te pinnen op een bepaalde stijl.

Vele onderwerpen inspireren haar, landschappen in andere delen van de wereld, maar ook onderwerpen dicht bij huis, te beginnen in eigen tuin.

De dieren, en soms dode vogels, uit de directe omgeving worden graag geschilderd. Vaak zijn de ruime vergezichten van het Wad een terugkerend onderwerp, samen met het landschap van Drenthe en Friesland.

Ook gaat de interesse uit naar het tekenen van de menselijke fysiek, een universeel en eeuwig thema in de beeldende kunst.